Miettikääpä aidosti :

Kuinka paljon vahvuutta vaaditte kiusatuilta lapsiltamme. He joutuvat kestämään kiusaamista vuositolkulla, mutta miksi?

Meille aikuisille työpaikkakiusaamiseen on luotu vahva tukiverkko, joka helpottaa kiusattuja saamaan oikeutta ja loppumaan tuon kiusaamisen. Työpaikkakiusattu myös saa tukea työpaikaltaan tilanteeseensa, sillä me aikuiset ymmärrämme tilanteen vakavuuden.

MUTTA MIKSI LAPSEMME EI OLE YHTÄ TÄRKEITÄ?

Miksi heidän koulukiusaamiseensa ei ole luotu yhtä vahvaa verkkoa?

Koulukiusattu usein ei koulukavereiltaan saa tukea, koska kyseessä on lapset / nuoret, jotka eivät uskalla ottaa kantaa ja puolustaa heikompaa. Niinpä kiusattu joutuu kestämään tilannettaan monesti yksin ja useita vuosia. Pahimmillaan (ja näitäkin tapauksia on) koulun aikuisiltakaan ei lapsi / nuori saa tukea. Häntä saatetaan jopa yrittää vaientaa ja syyllistää.

Koulun toimintamallit ongelman ratkaisemiseksi on luotu, siten että kiusaaminen mahdollistetaan aina koko koulutason läpi, ilman että siihen oikeasti tarvitsee puuttua.

Ensin ala-asteen alaluokilla puolustetaan kiusaajaa, kun se on niin pieni, ettei ymmärrä kiusaavansa eikä tarkoita. Sitten aloitetaan surkean kuuluisat keskustelut, joita jatketaan ilman todellisia toimenpiteitä aina kuudennelle luokka-asteelle. Kun sitten kuudes luokka koittaa, alotetaan kiusattua kannustamaan jaksamiseen. Todetaan ettei kannata enää puuttua, kun lapset ovat siirtymässä toiseen kouluun ja ala-asteella yhteiselo alkaa olla lopuillaan.

Sitten kiusattu siirtyy kiusaajien kanssa yläasteelle, jossa kiusaamiseen puuttumisen toimintamalli on

maton alle lakaisu, hyssyttely tai loputtomat turhat keskustelut. Tätä ja kiusatun syyllistämistä jatketaan aina yhdeksännelle luokalle saakka. Kun sitten yhdeksäs luokka koittaa, aloitetaan kiusaamiseen puuttuminen toteamalla, ettei enää ole kuin vajaa vuosi kestettävää. Ja että kiusatun on parempi olla vain kuuntelematta kiusaajia tai muuttaa koulureittiään, jotta ei kohtaisi kiusaajiaan.

OLKAAMME AIKUISET REHEELLISIÄ ITSELLEMME JA MIETTIKÄÄPÄ KUINKA MONI MEISTÄ KESTÄISI YHDEKSÄN VUODEN TYÖPAIKKAKIUSAAMISEN?

Ei siis oikeasti tarvitse ihmetellä pitkään kiusattujen tekemiä koulusurma-ratkaisuja…..

Ei kai kenelläkään ole oikeutta vaatia lapselta / nuorelta vuosikymmenen kiusaamisen kestämistä ilman tukea….emmehän mekään kestä sitä työpaikalla, vaan nostamme jutun tai vaihdamme työpaikkaa.